SEMİNER VE KONFERANSLAR
Tüm Seminerler için Tıklayınız.
FACEBOOK
TWİTTER
Duyurular

-----

Konferanslar Seminerler Atölyeler

Amaç, İçerik ve Eğitim Süreçleri için tıklayınız 

Konferans, Seminer ve Atölye çalışması isteklerinizi
muallimmy@gmail.com e-posta adresine yazabilirsiniz.

----

Muhammet Yılmaz'ın Seminer ve Konferans Programlarından Bazıları

(Seminerlerin yeri konusu ile ilgili bilgi almak için iletişim bölümünden bilgi talep edebilirsiniz.)

 
  • 24 Şubat 2024-KONYA
  • 17 Şubat 2024-ANKARA
  • 06-07 Şubat 2024-KOCAELİ
  • 20 Ocak 2024-ANKARA
  • 09 Ocak 2024-ÇATALCA
  • 06 Aralık 2023-AKSARAY
  • 30 Kasım 2023-KONYA
  • 21 Kasım 2023-GÜNGÖREN
  • 18 Kasım 2023-BURSA
  • 09 Ekim 2023-İSTANBUL
  • 13 Eylül 2023-ANKARA
  • 06 Eylül 2023-İSTANBUL
  • 05 Eylül 2023-KOCAELİ
  • 01 Eylül 2023-ANKARA
  • 21 Temmuz 2023-RİZE
  • 02 Mayıs 2023-DENİZLİ
  • 15 Nisan2023-İSTANBUL

 

Öğrenci Ne İster?

Öğrenci Ne İster?

       Öğrencilere ve öğretmenlere aynı yazıda hitap etmek zor bir iştir. Ama “Öğrenciler öğretmenlerinden ne ister?” sorusu her ikisini de doğrudan ilgilendirdiği için bir sorun yaşamayacağım ümidiyle bu yazıyı kaleme almaya karar verdim.

       Eğitim bilimsel bir konudur ve yaklaşımlarından plan ve programlarına, iletişimden yöntem ve tekniklerine kadar bilimsel ilkelere uygun olmalıdır. Eğitimi oluşturan birçok unsur vardır. Ancak öğrenci ve öğretmen eğitim en önemli iki unsurudur. Bundan dolayı eğitimde öğrenci ve öğretmenlerin birbirinden istedikleri şeyler mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Öğretmenler zaten öğrencilerden neler istediklerini sürekli dile getirmektedirler. Ama öğrenciler öğretmenlerinden isteklerini her zaman rahatlıkla dile getirme fırsatı bulamamaktadırlar. Bu sebeple sevgili öğrencilerimizin biz öğretmenlerinden istek ve arzularını bir yazı ile dile getirmenin daha adil bir yaklaşım olduğunu düşündüm.

       “Öğrenci ne ister?” sorusuna, sadece çeyrek asra ulaşan öğretmenlik deneyimlerimle de cevap verebilirdim ama sevgili öğrencilerime haksızlık olacağını düşündüğüm için bunu onlardan aldığım cevaplarla yapmanın daha doğru olduğu kanaatine vardım. Ayrıca kısa bir süre önce kendileriyle yaptığım küçük bir araştırma bana ilham kaynağı oldu.

       Sevgili öğrencilerimin çok zeki ve ileri düzeyde gerçekçi olduklarını da bu küçük araştırmada bir kez daha anlamış ve öğrenmiş oldum. Şöyle ki: Öğrenciler öğretmenlerinden en fazla neşeli ve eğlenceli olmalarını, espriler yapıp öğrencilerle zaman zaman şakalaşmalarını isterken; bu isteklerinden sonra ise en fazla öğretmenlerin “disiplini sağlama” rollerine dikkat etmeleri gerektiğini vurgulamışlardır. Bu sonuç aynı zamanda onların ne kadar dengeli düşündüklerini de göstermektedir.

   Öğrencilerin özellikle öğretmenlerden başlıca isteklerini yine onların önem sırasına göre şöyle sıralayabilirim:

     Öğretmenim, lütfen dersin her dakikasında ders işlemeyiniz. Sizi anlıyoruz; bize daha fazla şey öğretmek istiyorsunuz ama biz de insanız arada bir nefes almak istiyoruz.

     Öğretmenim, lütfen sınıfa gülümseyerek giriniz ve güler yüzlülüğünüzü ders boyunca devam ettiriniz. Biz sizi gülümserken gördüğümüzde daha mutlu oluyoruz ve mutlu olunca da daha iyi öğreniyoruz.

       Öğretmenim derse hazırlıklı geliniz. Hazırlıklı geldiğiniz derslerde konuları bize daha iyi öğretiyorsunuz. Konuyu sınıfta öğrendiğimiz için bizim de evde çok fazla çalışmamıza gerek kalmıyor. Böylece kendimize daha fazla zaman ayırıp çocukluğumuzu ve gençliğimizi yaşama imkânı buluyoruz.

       Öğretmenim, sizin samimi olmanız bize güven veriyor, bizi sevmeniz ise size karşı daha saygılı olmamızı ve davranışlarımızın daha uyumlu olmasını sağlıyor.

     Öğretmenim bizler yeni bir nesiliz; teknoloji ile büyüdük. Siz de eğer derslerinizde ölçülü bir şekilde teknolojiyi kullanırsanız biz hem derslerden keyif alırız hem de konuyu daha iyi öğreniriz.

       Öğretmenim, dersleri sadece siz anlatmayınız; öğrencilerin aktif olarak derslere katılmalarını sağlayacak yöntem ve teknikler kullanınız. Biz derse aktif olarak katıldığımızda daha iyi öğreniyoruz ve daha fazla keyif alıyoruz.

       Öğretmenim, bize sadece öğretmeyiniz; bizimle beraber siz de öğreniniz. Bize “şu etkinliği yapın”, “şu oyunu oynayın” demeyiniz;  “gelin şu etkinliği yapalım”, “şu oyunu oynayalım” diyerek bizimle birlikte olunuz. Çünkü bu şekilde biz daha keyifli ders işliyoruz ve daha iyi öğreniyoruz.

    Öğretmenim, bizim fazla bir hayat tecrübemiz yok, çok kolay hata yapabiliyoruz. Ama biz hata yaparak yanlışlarımızı anlayacağız. Bu sebeple hatalarımızı anlayışla karşılamanızı ve uygun bir üslupla düzeltmenizi istiyoruz. Bu tavrınız aynı zamanda kendimizi daha rahat hissetmemize vesile olacak ve böylece kendimizi daha rahat ifade etmemizi sağlayacaktır.

     Öğretmenim, bizim bazen arkadaş gibi bir büyüğe ihtiyacımız oluyor. Biliyoruz öğretmen ile öğrenci arkadaş değildir ama bize arkadaş gibi davranabilirsiniz. Böylece bizler de akranlarımızın bize yardımcı olamayacağı bazı konularda size danışmak ve fikirlerinizi almak için daha rahat davranabiliriz. Hayatı öğrenmek için sizin arkadaş gibi olmanıza ihtiyacımız var.

       Öğretmenim, sizin kadar bilgi sahibi olmasak da, sizin hayat tecrübeniz kadar deneyim sahibi değilsek de ders konuları ve çevremizde meydana gelen olaylarla ilgili bizim de düşüncelerimiz var ve biz o düşüncelerimizi ifade etmek istiyor ve bundan mutlu oluyoruz. Lütfen bize bu konuda fırsat tanıyınız.

       Öğretmenim, bizim çok dersimiz var. Bazen bütün öğretmenlerimiz ödev verebiliyor. Siz ödev verirken sadece kendi dersinizin olduğunu düşünmeyiniz. Lütfen empati kurarak bize ödev veriniz. Unutmayınız ki bazen eve gittiğimizde kendimize zaman ayırmak veya oyun oynamak şöyle dursun; ödevlerimizi yetiştirmek için yemeklerimizi bile çok acele yemek zorunda kalıyoruz.

     Öğretmenim, bizim için çok fedakârlık yaptığınızı biliyoruz ve bundan dolayı size minnettarız. Bu isteklerimizi anlayışla karşılayacağınızı ve bizi hoş göreceğinizi umuyor hakkınızı helal etmenizi diliyoruz.

 

Muhammet YILMAZ

Öğretmen/Eğitimci-Yazar

https://twitter.com/muhammet_yilmaz