SEMİNER VE KONFERANSLAR
Tüm Seminerler için Tıklayınız.
FACEBOOK
TWİTTER
DUYURULAR

Öğretmenliğin incelikleri, püf noktaları, yaşanmış olaylar, pratik uygulamalar, öğretmen ve öğrenci anıları, öğrencilerin istenmeyen davranışlarına karşı stratejiler

ve çok daha fazlası;

BU KİTAPTA!

ETKİLİ ÖĞRETMENLİK: Bu eser, öğretmenlik mesleği ile ilgili konuları ana hatlarıyla incelemeye, akademik ve teorik bilgileri deneyimlerle bütünleştirerek bunları hatıralar ve mesleğin incelikleriyle ortaya koyma gayretinin ürünüdür. Kitap, insan ve eğitimi, etkili öğretmenliğin incelikleri öğretmen- öğrenci iletişimi, sınıf yönetimi ve öğretim yöntemleri konularına dair birikimi okuyucusuyla buluşturmaktadır.

ÖĞRENCİLERİ DERSTE UYUTMANIN PÜF NOKTALARI

ÖĞRENCİLERİ DERSTE UYUTMANIN PÜF NOKTALARI

     Sınıfa çok sakin ve yavaşça girin. Onlara somurtkan bir yüz ifadesiyle bakın. Öğrencilerin hepsi sizi fark etmeden kısık bir sesle sınıfı selamlayın. Yavaşça öğretmen masasına oturun, kimseyi rahatsız etmeden yoklama yapın ve sınıf defterine konuyu yazarak imzalayın. Yoklama ve defter yazma işleminizin en az beş dakika sürmesine özen gösterin.

     Yerinizden yavaşça kalkın ve kısık bir sesle konuşmaya başlayın. Sakın sesinizi yükseltip de öğrencilerin uykusunu bölmeyin. Motivasyon denilen şeyi unutun, çok zararlı bir şeydir; öğrencilerin duygu ve düşüncelerini aktif hale getirir. Öğrencilerin dikkatini çekecek bir soru, bir fıkra ile derse başlamayı hiç düşünmeyin. Tahtaya bir şeyler çizmek, onlara bir nesne göstermek gibi davranışlar ise uyuyan bir ders tasarlayan öğretmen için asla kabul edilemez.

     Öğretmen masasının arkasında veya sınıfın önünde fazla hareket etmeden sabit durun. Bunu başarmak için kazık yuttuğunuzu ve bundan dolayı hareket edemediğinizi düşünebilirsiniz. Beden dilinizi kullanmayın, yürürken bile ellerinizi sakın sallamayın, elleriniz bedeninize yapışık vaziyette sessizce adımlar atmaya çalışın. Ayakkabılarınızın tabanının ses çıkarmayan lastiklerden olmasına dikkat edin. Öyle demir çakılmış kundura cinsi ayakkabılarla asla sınıfa girmeyin.

  Sürekli dersi siz anlatın ve ses tonunuzu alçaltıp yükseltmeyin. Bu davranışınız öğrencilerin uyuması için ninni işlevi görecektir.

     Derste görsel, işitsel veya el materyali cinsinden, öğrencilerin ilgisini çekecek bir materyal kullanmayın. Görsel materyaller öğrencilerin gözlerini açmalarına, işitsel materyalle

r de kulak kabartmalarına sebep olarak uykularına engel olabilir. El materyalleri de kullanmayın çünkü dokunma duyusunun aktif olması öğrencilerin uyumasına engel olabilir.

     Öğrencilere sakın soru sormayın. Çünkü sorduğunuz sorular zihinlerini aktif hale getirip karıştırabilir. Zihni aktif olan öğrenci öğrenme tehlikesiyle karşı karşıyadır. Aktif olarak öğrenme durumuna geçen öğrenciler asla uyuyamazlar. Öğrencilerin de soru sormasına izin vermeyin. Çünkü farklı bir ses tonu diğer öğrencileri rahatsız eder. Olur ya bütün bu çabalarınıza rağmen beyni aktif olan bir öğrenci size soru sorabilir. Bu durumda yapacağınız şey ona hakaret edip susturmaktır. Mesela öğrencilerin bir daha soru sormamaları için “Şimdi bu sorunun sırası mı?”, “Soracak başka bir şey bulamadın mı?”, “Sen bebek misin ki bu soruyu soruyorsun?”, “Niye soruyorsun ki, ben anlatmadım ya dersi.”, “Sen geri zekalı mısın ki konuyu anlamadın da soru soruyorsun?” gibi ifadeler kullanabilirsiniz.

     Derste öğrencilerin düşüncelerini rahatça ifade etmelerine izin vermeyin. Böylece bir süre sonra düşünmemeye başlarlar. Düşünmeyen beyinler her zaman size itaat etmeye hazırdırlar; onları hemen susturabilir ve kolayca zapturapt altına alabilirsiniz. Böylece her zaman uyumaya devam ederler. Öğrencilerin duygularını ifade etmesine de mutlaka engel olmalısınız. Olur ya size veya bir arkadaşına gülümseyerek bakarlar da uykularına bir zarar gelebilir Allah korusun.

     Öğrencileri tahtaya kaldırmak, ders anlattırmak, duygu ve düşüncelerini arkadaşlarının karşısında söylettirmek çok tehlikelidir. Böylece kendilerine güvenmelerine sebep olabilir ve uyuyan bir nesil yetiştirme hedeflerinize ulaşamazsınız.

     Derste asla tebeşir kullanmayın, öğrencilerin kullanmasına da izin vermeyin. Tebeşir tahtaya temas ettikçe ses çıkarır; tıkırtı yapar, gıcır gıcır öter. Tebeşir sesi öğrencilerin dikkatini tahtaya çekerek uykularını tam almadan uyanmalarına sebep olabilir. Buna asla müsaade etmeyin.

     Dersin sonuna doğru sesinizi yavaş yavaş iyice azaltarak anlatmaya devam edin. Kelimeler ve cümleler ağzınızdan tereyağından kıl çeker gibi kimse fark etmeden çıkmalıdır. Dersinizi bitirince çantanızı yavaşça toplayın ve usul usul sınıftan dışarı çıkın. Kapının üstüne çarpıp da ses çıkarmamasına dikkat edin. Bir sonraki derse gelecek olan öğretmen arkadaşınıza uyuyan bir sınıf bırakmanız gerektiğini unutmayınız.

12 Nisan 2016 / İstanbul

Muhammet YILMAZ

Eğitimci-Yazar

https://twitter.com/muhammet_yilmaz

https://www.facebook.com/sayfamuhammetyilmaz

 
 

Twitter'den Takip edebilirsiniz

Facebook Sayfamız