SEMİNER VE KONFERANSLAR
Tüm Seminerler için Tıklayınız.
FACEBOOK
TWİTTER
Duyurular

SEMİNER, KONFERANS ve ATÖLYELERİMİZDEN BAZILARI

  

        

    

-----

Konferanslar Seminerler Atölyeler

Amaç, İçerik ve Eğitim Süreçleri için tıklayınız 

Konferans, Seminer ve Atölye çalışması isteklerinizi
muallimmy@gmail.com e-posta adresine yazabilirsiniz.

----

Muhammet Yılmaz'ın Seminer ve Konferans Programlarından Bazıları

(Seminerlerin yeri konusu ile ilgili bilgi almak için iletişim bölümünden bilgi talep edebilirsiniz.)

 
  • 02 Mayıs 2023-DENİZLİ
  • 15 Nisan2023-Bağlarbaşı-İSTANBUL
  • 19 Aralık 2022-Göztepe-İSTANBUL
  • 19 Kasım 2022-Eyüp-İSTANBUL
  • 08 Eylül 2022-Gebze-KOCAELİ
  • 06 Eylül 2022-Sancaktepe-İSTANBUL
  • 18 Ağustos 2022-ANKARA
  • 26 Mayıs 2022-RİZE
  • 07 Nisan 2022-Başakşehir-İSTANBUL
  • 22 Mart 2022-Göktürk-İSTANBUL
  • 03 Ocak 2022-GEYVE-SAKARYA
  • 03 Ocak 2022-SZ ÜNV.-İSTANBUL
  • 15 Aralık 2021-HAYEF-İSTANBUL
  • 30 Kasım 2021-KÖRFEZ-KOCAELİ
  • 24-26 Kasım 2021-YÜKSEKOVA-HAKKARİ

 

21. YÜZYIL BECERİLERİNE EK BECERİLER TEKLİFİMDİR

21. YÜZYIL BECERİLERİNE EK BECERİLER TEKLİFİMDİR

Öğretmenliğimin ilk yıllarıydı. Vatandaşlık Bilgisi dersine giriyordum. Dersin hemen bütün konularında vatandaşın devlete karşı görevleri sıralanıyordu ama devletin vatandaşa karşı görevlerine pek yer verilmiyordu. Ders programında bir sorun vardı ve o sorunu düzeltmek de bana düştüğü için öğrencilerime hak arama bilinci kazandırmaya ve yollarını göstermeye çalışıyordum.

Öğrenciler işe okuldaki haklarını aramakla başladılar. Okul müdürü durumdan vazife çıkarıp beni çağırdı, “Hocam amacınız nedir, anarşist mi yetiştirmek istiyorsunuz?” diye çıkıştı. Ben de ona “Hocam “anarşist” değil “iyi insan” yetiştirmeye çalışıyorum, iyi insanın bir özelliği de hak yemeyen ama hakkını da yedirmeyen insandır.” dediğimi hatırlıyorum. Tabii ki konu kapanmamış ve öğrencileri idareye karşı organize etmek ve devlete kışkırtmak gibi haksız suçlamalarla uğraşmak zorunda kalmıştım.

Modern okulun kuruluşunda “iyi insan” yetiştirme amacı yoktur. Modern okul sermayeye ucuz işgücü ve tüketici, devlete uysal vatandaş ve itaatkâr insan yetiştirmek üzere kurulmuştur. Okulların büyük bir kısmı bugün de bu amaçlara hizmet etmektedir. İşin ilginç yanı bu konu bir tabu gibi kabul edilip özgürce tartışmaya bile açılmamaktadır. Hâlbuki modern okulun kuruluş amacını tartışmadan insana ve varlığa hizmet eden bir okul eğitimi tasarlanmak maalesef mümkün olmayacaktır.

21. yüzyıl becerileri, son yıllarda eğitim gündeminde olan konulardan biridir. “Gelecekte işe yarayacak becerilerle çocuklarımızı donatalım ki daha başarılı olsunlar” düşüncesiyle; eleştirel düşünme, sorun çözme, teknoloji okuryazarlığı, yaratıcılık, işbirliği halinde öğrenme gibi beceriler gündemde tutulmaktadır. Kuşkusuz çocuklarımızın dünya ile rekabet edebilmeleri için bu becerilere ihtiyacı vardır. Bir eğitimci olarak bu becerilerin çocuklarımıza kazandırılması gerektiğini düşünüyor ve önemsiyorum. Ancak sadece bu becerilere odaklanarak çocuklarımıza iyi eğitim verebileceğimizi düşünmüyorum.

İyi insan aktiftir, kendini bilir, insana saygı duyar, varlığı korur; emek, düşünce, bilim, teknik üretir. Ancak bunlarla yetinmez; hakkını korumak ve almak, adaleti tesis etmek, toplumsal barışı sağlamak için mücadele eder. Bu bağlamda iyi insan yetiştirmek, topluma karşı sorumluluklarının bilincinde ama aynı zamanda özgür insan yetiştirmeye odaklanmış iyi bir eğitim ile mümkündür.

Okulun ve eğitimin insana hizmet etmesi için 21. Yüzyıl becerilerine ek olarak çocuklara aşağıdaki soruları sorma ve cevaplarını arayıp bulabilme becerilerinin kazandırılması gerektiğini düşünüyor ve yetkilileri göreve davet ediyorum.

1. Ben kimim, varlık amacım nedir?

2. Nasıl mutlu olurum/ederim?

3. Sosyal barışı/adaleti nasıl sağlarım?

4. İnsan haklarını korumak için ne yapmalıyım?

5. Emek sömürüsüne nasıl engel olurum?

6. Allah ile aldatanlara nasıl engel olurum?

7. Kapitalizm ve Emperyalizm ile nasıl mücadele ederim?

Saygılarımla.

Muhammet Yılmaz

Eğitimci-Yazar