SEMİNER VE KONFERANSLAR
Tüm Seminerler için Tıklayınız.
FACEBOOK
TWİTTER
Duyurular

-----

Konferanslar Seminerler Atölyeler

Amaç, İçerik ve Eğitim Süreçleri için tıklayınız 

Konferans, Seminer ve Atölye çalışması isteklerinizi
muallimmy@gmail.com e-posta adresine yazabilirsiniz.

----

Muhammet Yılmaz'ın Seminer ve Konferans Programlarından Bazıları

(Seminerlerin yeri konusu ile ilgili bilgi almak için iletişim bölümünden bilgi talep edebilirsiniz.)

 
  • 24 Şubat 2024-KONYA
  • 17 Şubat 2024-ANKARA
  • 06-07 Şubat 2024-KOCAELİ
  • 20 Ocak 2024-ANKARA
  • 09 Ocak 2024-ÇATALCA
  • 06 Aralık 2023-AKSARAY
  • 30 Kasım 2023-KONYA
  • 21 Kasım 2023-GÜNGÖREN
  • 18 Kasım 2023-BURSA
  • 09 Ekim 2023-İSTANBUL
  • 13 Eylül 2023-ANKARA
  • 06 Eylül 2023-İSTANBUL
  • 05 Eylül 2023-KOCAELİ
  • 01 Eylül 2023-ANKARA
  • 21 Temmuz 2023-RİZE
  • 02 Mayıs 2023-DENİZLİ
  • 15 Nisan2023-İSTANBUL

 

Başarılar Öğretmenim

Başarılar Öğretmenim

  Göreve yeni başlayan ve yeni başladığını düşünen öğretmen arkadaşlarıma…

       Öncelikle dünyada yapılabilecek en kutsal, en keyifli ve en faydalı mesleği seçtiğiniz için sizi tebrik ederim. Öğretmenliğe başlama durumunuz nasıl devam edeceğinizi belirleyen en önemli etkendir. Bu sebeple;

    Öğretmenliğe başladığınızdan itibaren işinizi ve öğrencilerinizi sevmeniz bütün sorunların üstesinden gelebileceğinizin işaretidir. Öğretmenlik zor bir meslektir; başarılı olabilmek için olağanüstü çaba göstermek ve sabretmek gerekir. Öğretmenlik fedakârlık isteyen ve mücadele gerektiren bir iştir. Fedakârlık yapmak ve mücadele etmek de başarılması zor şeylerdir. Ancak,  heyecanınız varsa fedakârlık ve mücadele etmek için de enerjiniz olacaktır. Çünkü heyecan, öğretmene enerji üreten bir kaynaktır.

    Sizin de bildiğiniz gibi farklı öğretmen tipleri vardır. Otoriteyi ve disiplini sağlamak için “sert” bir öğretmen olmanız gerekmez. Sizlere “arkadaş, rehber, yöneten otoriter ama sevecen” öğretmen olmanızı öneririm. Korku ve sindirme yöntemlerini uygulayan öğretmenler sadece etkili olduklarını zannederler. Etkili olmak davranışları bastırmak ve kontrol etmekle değil, gönülleri ve zihinleri fethetmekle gerçekleşir.

      İletişim her şeydir. Hiçbir şey öğrencilerinizle iletişiminize engel olmamalıdır. Öğrencilerinizle önce iletişim kurunuz ve bu iletişimi hiçbir şeye değişmeyiniz. Öğrencilerinizin temel insan haklarına sahip olduklarını unutmayınız. Her öğrenci birbirinden farklıdır ve değerlidir. Bu sebeple öğrencilerinizden tek tip insan olmalarını beklemeyiniz. Öğrencilerinizle empati kurunuz, onların sorunlarını duygu, düşünce ve yetenekleri açısından değerlendiriniz.

    İyi öğretmenlerin giyimi düzgün ve temizdir. Konuşması anlaşılır, açık ve net olan öğretmenleri öğrencileri daha iyi anlarlar. Öğrencileri dersinize ve ders konularına motive etmek için gerekirse “şaklabanlık” dâhil, ayıp ve suç olmayan her şeyi denemenizi tavsiye ederim. Ders programınızı takip edin ve dışına çıkmamaya gayret edin. Bu hem daha faydalıdır hem de sizin daha planlı olmanıza katkı sağlar. Artık teknoloji çağında yaşıyoruz; etkili olmak istiyorsanız teknolojiyi kullanın ve bu konuda kendinizi geliştirin.  Sınıfınızı yönetirken işinizi kolaylaştırması için az sayıda kural belirleyin, bu kurallar mutlaka biraz esnek olsun, onları değişmez kanunlar olarak öğrencilere sunmayın. Derslerde, sınavlarda, ödev ve projelerde değerlendirmelerinizi adaletli yapın. Unutmayın ki değerlendirmeyi adaletli yapamayan öğretmenler güvenirliklerini de kaybederler.

    Öğrencilerinizin her türlü tutum ve davranışları karşısında sakin ve telaşsız olun. Sinirlilik, gerginlik ve kabalık öğretmenin öğrenci karşısındaki saygınlığını bitirir. Öğrencileriniz her ne yaparsa yapsın onlara karşı önyargılı olmayın, unutmayın ki bağışlayıcı olmak büyük ve saygın olmanın en önemli şartıdır.  Yorgun ve durgun bir öğretmeniniz olsun istemezsiniz herhalde; o halde coşkulu ve heyecanlı bir ortam oluşturmaya çalışın. Neşeli, güler yüzlü ve hoşgörülü bir öğretmenin her zaman daha iyi bir öğretmen olduğunu unutmayın. Sınıfa girerken yüzünüzün gülmesi dersin daha verimli olmasına mutlaka önemli bir katkı sağlayacaktır.

   Öğrencilerinize geleceği müjdeleyin, dersiniz ve konularınızdan nefret ettirmeyin, sorumluluklarını kolaylaştırın ve zorlaştırmayın. Öğrencilerinizi güzel öğütlerle iyiye ve doğruya çağırın. Kötülüğe iyilikle karşılık verin. Kötülüğe iyilikle karşılık vermek düşmanı bile dost yapabilecek bir yoldur.

*Yazarın “Etkili Öğretmenlik” isimli kitabından alıntıdır. (DEM Yayınları, İstanbul 2013)

Muhammet YILMAZ

Öğretmen/Eğitimci-Yazar

https://twitter.com/muhammet_yilmaz