SEMİNER VE KONFERANSLAR
Tüm Seminerler için Tıklayınız.
FACEBOOK
TWİTTER
DUYURULAR

YENİ!

Hayat boyu öğrenmekten ve öğretmekten keyif almak isteyen değerli eğitimci arkadaşlarım için

YENİ BİR KİTAP

İYİ DERSLER ÖĞRETMENİM

Öğrenci sevdiği öğretmenine, “Öğretmenim kalbime dokun, zihnimi aç, elimi tut, beni keşfet, beni hayata hazırla” diye seslenir. Bunları duyabilen ve gereğini yapan öğretmenler işini sanata dönüştürmüş olanlardır. Nurettin Topçu’nun da dediği gibi “Öğretmen ruhlar sanatkârıdır.”
 

Bir Öğretmen için öğrencilerine “Sizi seviyorum, size inanıyorum, size güveniyorum.” diyebilmek ruhların fatihi olabilmektir aynı zamanda. Unutamamalıyız ki bugün kalbine dokunduklarımız yarın gönüller yapacak olanlardır. Kalplere güzel dokunabilmek ve yarının gönül inşasına sağlam tuğlalar yetiştirebilmek herkesten çok öğretmenin harcıdır. Aklında ve kalbinde bu niyetlerle sınıf kapısını aralayan ve öğrencileriyle buluşan bütün öğretmenlere iyi dersler!

http://www.kitapyurdu.com/kitap/iyi-dersler-ogretmenim/438052.html&filter_name

Öğrenciler Öğretmenlerini Neye Göre Değerlendirmek İstiyorlar?

Öğrenciler Öğretmenlerini Neye Göre Değerlendirmek İstiyorlar?

Değerli meslektaşlarım, bu yazımız sevgili öğrencilerimizin masum düşüncelerini içermektedir. Öğretmenlere getirilmesi düşünülen performans değerlendirmesi ile bir ilgisi bulunmamaktadır. Yazıda geçen değerlendirme ölçütlerini bir grup öğrenci ile yaptığımız görüşmeler sonucunda derledik.

Sevgili öğrencilerimize, “Size öğretmenlerinizi değerlendirme fırsatı verilseydi onları ders içi veya ders dışı hangi tutum ve davranışlarına göre değerlendirirdiniz?” sorusunu yönelttik. Onlar da kendilerine bir fırsat verilirse öğretmenlerini aşağıdaki ölçütlere göre değerlendirmek istediklerini belirttiler. Bize düşen öğrencilerimizin düşüncelerini dikkate almak olmalıdır.

1. Öğretmenlikten ve ders işlemekten zevk alıyor mu, öğrencilerinin dersten keyif lamasını önemsiyor mu ve bunun için bir çaba gösteriyor mu? Yoksa öğretmenliği sadece bir iş olarak, okulu da işyeri olarak mı görüyor?

2. Öğrencilerin öğrenmesine, konuyu anlamasına yardımcı oluyor mu, bunun için farklı yöntem ve teknikler deniyor mu? Yoksa sınıfa gelip, konuyu anlatıyor ve “benim görevim bitti” deyip çıkıp gidiyor mu?

3. Öğrencilere eşit muamele ediyor mu, herkese söz hakkı veriyor mu, notlarda adaletli davranıyor mu, öğrencilerin kendini savunmasına ve hak aramasına saygı gösteriyor mu?

4. Sınıfta disiplini sağlayabiliyor mu? Sınıf disiplinini sağlarken iletişim becerilerini mi kullanıyor yoksa notla tehdit ederek, bağırıp çağırarak, egemenlik kurarak mı bunu yapıyor?

5. Öğrencileri karşısında bir robot gibi durması gereken varlıklar zannedip sürekli ders mi anlatıyor yoksa onların bir insan olduklarını; konuşmaya, hareket etmeye, gülmeye, oynamaya, eğlenmeye ihtiyaçları olduğunu düşünerek mi hareket ediyor?

6. Öğrencilere laf sokmak için mi gereksiz komiklikler yapıyor, yoksa gerçekten öğrencilerini sevdiği, onlarla iletişim kurmak istediği, onları kısa bir süreliğine de olsa sınıf atmosferinin dışına çıkarmak için mi şakalar yapıyor.

7. Alan bilgisi ve öğretmenlik becerileri yeterli mi? Bunlarla ilgili kendini geliştirmeye çalışıyor mu? Alanıyla ilgili kaynakları biliyor mu, yeni gelişmeleri takip ediyor mu, derslerde teknolojiyi kullanıyor mu?

8. Dersine hazırlanıyor mu? Yoksa hazırlıksız gelip neyi nasıl yapacağını bilemediği için sınıfta bocalıyor mu?

9. Öğrencilerinin yeteneklerini keşfetme, becerilerini geliştirme görevinin farkında mı? Farklılıklara ve öğrencilerin düşüncelerine saygı duyuyor mu? Yoksa her öğrencinin tek tip olmasını hatta kendisi gibi düşünmesini mi istiyor?

10. Sınıfa gülümseyerek giriyor mu, öğrencileri sıcak bir selamlama ile selamlıyor mu, derse ve konuya dikkat çekici, öğrencileri motive edici etkinlikler yapıyor mu?

11. Öğrencileri derse katıyor mu? Dersini etkinliklerle ve öğrencilerle etkileşim halinde mi işliyor yoksa sadece kendisi mi dersi anlatıyor?

Muhammet YILMAZ

Öğretmen/Eğitimci-Yazar

www.muhammetyilmaz.com

www.facebook.com/sayfamuhammetyilmaz