SEMİNER VE KONFERANSLAR
Tüm Seminerler için Tıklayınız.
FACEBOOK
TWİTTER
Duyurular

-----

Konferanslar Seminerler Atölyeler

Amaç, İçerik ve Eğitim Süreçleri için tıklayınız 

Konferans, Seminer ve Atölye çalışması isteklerinizi
muallimmy@gmail.com e-posta adresine yazabilirsiniz.

----

Muhammet Yılmaz'ın Seminer ve Konferans Programlarından Bazıları

(Seminerlerin yeri konusu ile ilgili bilgi almak için iletişim bölümünden bilgi talep edebilirsiniz.)

 
  • 24 Şubat 2024-KONYA
  • 17 Şubat 2024-ANKARA
  • 06-07 Şubat 2024-KOCAELİ
  • 20 Ocak 2024-ANKARA
  • 09 Ocak 2024-ÇATALCA
  • 06 Aralık 2023-AKSARAY
  • 30 Kasım 2023-KONYA
  • 21 Kasım 2023-GÜNGÖREN
  • 18 Kasım 2023-BURSA
  • 09 Ekim 2023-İSTANBUL
  • 13 Eylül 2023-ANKARA
  • 06 Eylül 2023-İSTANBUL
  • 05 Eylül 2023-KOCAELİ
  • 01 Eylül 2023-ANKARA
  • 21 Temmuz 2023-RİZE
  • 02 Mayıs 2023-DENİZLİ
  • 15 Nisan2023-İSTANBUL

 

Öğretmen Yetiştirme Politikalarının Çıkmazlarına Çözüm Önerileri

Öğretmen Yetiştirme Politikalarının Çıkmazlarına Çözüm Önerileri

            Milli Eğitim Temel Kanununda değişiklik yapılmasına dair meclise sevk edilen kanunu inceledim. Kanunla getirilmek istenen başlıca değişiklik önerilerinden biri olan öğretmen atamaları konusunu işin atölyesinde olan bir eğitimci olarak değerlendirmek istiyorum.

            Kanuna göre aday öğretmenliğe atanabilmek için Bakanlık veya ÖSYM tarafından bir sınav yapılacak. Sınavda başarılı olup aday öğretmenliğe atananlar disiplin cezası almamak şartıyla bir yıllık adaylık süresi sonunda yazılı veya sözlü bir sınava alınacak. Bu sınavda başarılı olanlar öğretmen olarak atanacak, başarılı olamayanlar başka bir il veya ilçede tekrar adaylık eğitimine alınacak. Buradaki adaylığını da başarılı bir şekilde tamamlayamayanların adaylığı elinden alınıp devlet memurluğuna son verilecek.

            Ülkemizde öğretmen yetiştirme ve atama konusu her zaman sorunlu olmuştur. Bu sorunlu alan kanun değiştirmekle aşılmaz. İlgili kanun taslağında sınavların nasıl yapılacağı ve sınav komisyonlarının oluşumunun yönetmelikle düzenleneceği ifade edilmektedir. Çok ümitli değilim ama hadi diyelim ki iyi bir yönetmelik çıkardılar. Bu yönetmeliği uygulayabilecek yönetici ve sınavları yapacak yeterlilikte insan potansiyelimiz yoksa öğretmen seçimlerinin adaletli ve liyakate önem verilerek yapılabileceği konusunda çok kuşkuluyum. Ayrıca çok sayıda öğretmen ataması yapıldığı için binlerce adayın sağlıklı değerlendirilmesinin zorluğu da ortadadır.

            Ülkemizdeki asıl sorun öğretmen atamaları değildir. Asıl sorun öğretmen yetiştirme politikaları ve öğretmenlerin atandıktan sonra performansları ile ilgilidir. Yeni kanun bu iki konu ile ilgili herhangi bir iyileştirme getirmediği için maalesef başarısız olmaya mahkûmdur.

            Sorunun çözümü için sürecin öğretmen yetiştirme ve atanan öğretmenlerin performansı konularına edilmelidir.

Bugünkü uygulamada öğretmen yetiştirme neredeyse tamamen eğitim fakültelerine bırakılmış durudadır. Eğitim fakültesi öğrencilerine yaptırıldığı düşünülen adaylık eğitimi çoğu zaman göstermelik olmaktan öteye gitmemektedir. Eğitim fakültelerinde öğretmenlik deneyimi hiç olmayan veya çok az olan akademisyenlerin öğrencilerini öğretmenliğe hazırlaması da mümkün değildir. Bu sebeplerden dolayı Milli Eğitim Bakanlığı öğretmen yetiştirmeye üniversiteler kadar müdahil olmalıdır. Bakanlık üniversitelerden akademik destek almalı ama plan, program ve uygulama aşamalarını tamamen kendi ihtiyaçlarına uygun yapmalıdır. Ama mutlaka kendini kanıtlamış, bilgi ve deneyim sahibi öğretmenlerinden öğretmen yetiştirme faaliyetlerinde yararlanmalıdır.

Öğretmenlerin atandıktan sonra kendilerini yenileyip geliştirmedikleri ve performanslarını artırıcı girişimlerde bulunmadıkları için eğitimin kalitesinin olumsuz etkilendiği toplumda çok yaygın bir kanaattir. Öğretmenlerin bir kısmı için bu doğru bir tespit olsa da asıl kusur bakanlığındır. Bakanlık, uzun vadeli bir planlama ile kaliteli hizmet içi eğitim programları ve adaletli bir performans değerlendirme ile bu sorunları belli ölçüde çözüme kavuşturabilir. Ancak bir şartla ki Bakanlık, öğretmenlerin hizmet içi eğitimlerinde de kendini kanıtlamış, bilgi ve deneyim sahibi öğretmenlerinden yararlanmalıdır.

Muhammet YILMAZ

Öğretmen/Eğitimci-Yazar

Web: www.muhammetyilmaz.com

Twitter: https://twitter.com/muhammet_yilmaz