SEMİNER VE KONFERANSLAR
Tüm Seminerler için Tıklayınız.
FACEBOOK
TWİTTER
“Tatilat”ınızı “Tadilat”a Dönüştürmek İçin Yapabileceğiniz 10 Şey

“Tatilat”ınızı “Tadilat”a Dönüştürmek İçin Yapabileceğiniz 10 Şey

Tatil yan gelip yatmak demek. Eğer uzun yan gelip yatarsan ona da “tatilat” dersin. Tadil ise onarmak demek. Eğer kendini onarırsan tadilatını yapmış olursun. Tatil yan gelip yatmanın yanında tadilat yapmak için de önemli bir fırsat. (Bu paragrafta aşina olmadığın kavramlar varsa endişelenme, birini ben de yeni duyuyorum.)

Ülkemiz tatilat yapan bireyleriyle meşhur olduğu halde, tadilat vakalarına çok fazla rastlayamıyoruz. Hal böyle olunca, mesleğini daha iyi yapabilmek için çaba sarf eden insan bulmak, işçisini düşünen işveren bulmaktan da zor bir hale geliyor.

İki aylık yaz tatili yapabildikleri için öğretmenler toplumumuzda en iyi tatilatçılar olarak bilinirler. “Çok tatil yapıyorsunuz” şeklindeki tepkilere karşılık isyankar öğretmenlerimiz, “Sene içinde o kadar çocukla uğraşmak kolay mı geliyor size? Sadece çocuklarla uğraşmıyoruz; planı, programı, bir sürü gereksiz kırtasiye işlemi var bu işin, hem bedenen hem de ruhen yoruluyoruz; bu kadar tatili de hak ediyoruz.” gibi savunmalar yaparlar.

Acaba öğretmenler olarak gerçekten bu tatilin hakkını verebiliyor muyuz? Sahip olduğumuz bu iki aylık fırsatı kendimizi onarmak için kullanabiliyor muyuz? Bu soruya bilimsel bir araştırma ile cevap verilip verilmediğini bilmiyorum ama nesnel bir cevap verilebileceği konusunda kuşkularım var. Yaz tatilinde tadilat yapan öğretmenleri tebrik ediyor ve topluma yaptıkları katkı için teşekkür ediyoruz. Ama gözlemlerimize göre ben dahil öğretmenlerin büyük bir çoğunluğu maalesef tatilat yapıyorlar.

Peki, tembelliği bir kenara bırakıp bu süreci daha verimli hale getirebilmek için neler yapabiliriz? İşte size internet sitelerindeki ‘bilmem ne için yapılması gereken bilmem kaç şey’ modasından esinlenerek oluşturduğumuz “Tatilimizi Yaparken Kendimizi Geliştirebileceğimiz On Şey” listesi:

1.      Genel bilgiler, alan bilgisi ve öğretmenlik bilgi ve becerileri ile ilgili en az bir kitap okuyarak daha iyi bir öğretmen olma yolunda önemli adımlar atabiliriz.

2.      Alanımız ve öğretmenlik mesleğiyle ilgili filmler ve belgeseller izleyerek çok yönlü bir gelişmeye ortam hazırlayabiliriz.

3.      Derslerde kullanmak üzere dersin konu ve kazanımlarına uygun her ünite ile ilgili bir etkinlik hazırlayıp bunları yazabiliriz.

4.      Öğrencilerin okul dışında öğrenmelerini sağlamak ve eğitimlerine katkıda bulunmak için iki farklı gezi planı hazırlayabiliriz.

5.      Öğrencilerin öğrenmelerini kolaylaştıracak ve ilgilerini çekecek şekilde bilgisayar ortamında veya el materyali olarak kullanılabilecek öğrenme nesneleri üretebiliriz.

6.      Yıllık planları internetten indirip hazır kullanmak yerine bizzat kendimiz yaparak daha iyi bir eğitim planlayabiliriz. Kendimizin oluşturduğu planları uygulamak çok daha verimli olacaktır.

7.      Dersi daha keyifli hale getirecek şekilde kendimize özgü alternatif öğretim teknikleri üzerinde düşünebiliriz, bu teknikleri geliştirebilir ve bunları uygulamaya hazır hale getirebiliriz.

8.      Seminer dönemlerinde arkadaşlarımızla paylaşmak üzere bir ders veya konu işleniş örneği hazırlayıp yazıya dökebiliriz. Böylece iyi örneklerden daha fazla öğretmenin faydalanmasını sağlamış oluruz.

9.      Ders programımızı (müfredat) gözden geçirip uygulamaya dönük eksiklerini tespit edebilir, ilgili yerlere iletmek üzere bir rapora dönüştürebiliriz.

10.  Bu maddelere kendimiz ekleme yapabiliriz ve yaptığımız eklemeleri birbirimizle paylaşabiliriz.

Muhammet YILMAZ

Öğretmen/Eğitimci-Yazar

https://www.facebook.com/sayfamuhammetyilmaz 

Yayınlanmış kitaplarımızı incelemek isterseniz tıklayınız.